Nieuwe innovatie bij Dawsongroup Benelux: Polar°Store wordt Solar°Store!


Koel- en vriescontainer in combinatie met zonnepanelen en optioneel een battery pack “Energiebesparing PolarStore gaat al snel richting de 50%”

Dawsongroup test momenteel samen met Independent Energy een nieuwe innovatie op de PolarStore: een gecombineerde solarconstructie met een optioneel accupakket. “We slaan zo twee vliegen in één klap. We maken een verduurzamingsslag mogelijk voor bedrijven en met de huidige energieprijzen wordt het met de maand interessanter. De energiebesparing gaat al snel richting de 50%”, vertelt Operations Manager Jan de Waard.

Dawsongroup is de eerste speler met deze innovatie op het gebied van mobiele koel- en vriescellen. Het voorstel voor de PolarStore met SolarRoof is samen met Independent Energy uit Haarlem tot stand gekomen, een bedrijf gespecialiseerd in solarprojecten. Dawsongroup werkte meer dan 5 jaar samen met Independent Energy aan deze solar innovatie. De PolarStore met SolarRoof van Dawsongroup wordt momenteel getest op de locatie in Ridderkerk. “Independent Energy heeft een compleet plug & play solar systeem ontwikkeld voor de 10ft, 20ft en 40ft PolarStore. Zij hebben het SolarRoof en de constructie hiervan geoptimaliseerd voor onze PolarStore containers en samen met ons deze proef opgezet", vertelt Jan, die de hele projectuitvoering namens Dawsongroup Benelux voor zijn rekening heeft genomen.

"In de basis lijkt de PolarStore op een koelcontainer (reefer), maar is deze doorontwikkeld voor de stationaire markt. De constructie is met vele extra’s uitgerust, denk hierbij bijvoorbeeld aan een insluitalarm, vlakke vloer, nood- en LED-verlichting en eenvoudig te openen deuren. We hebben het hele systeem zo simpel mogelijk proberen te houden in gebruik, zodat iedere klant deze techniek eenvoudig kan inzetten en onderhouden. Daarnaast is de gehele energievoorziening via een app te volgen voor de klant of onderhoudende partij”, vertelt Jan.

"Met gemiddeld 2,5Kw/h opgenomen vermogen, kunnen we in de basis al spreken van een zeer zuinige PolarStore container. Met de inzet van onze SolarRoof wordt dit opgenomen vermogen volledig opgevangen. Je kunt in de ontwikkelde app exact zien hoeveel energie je bespaart en terug levert aan de energieleverancier. Op zonnige dagen wekken we zo’n 50 kWh aan energie op, daarvan verbruikt de PolarStore dagelijks rond de 28 kWh, dus tel uit je winst! Zeker in zo'n warme zomer als dit jaar”, aldus Jan. “Een gunstig neveneffect van de zonnepanelen is dat in deze opstelling de vriescel altijd in de schaduw staat. Vaak worden onze vriezers op open terrein geplaatst, of ergens tegen bijvoorbeeld een dock en staan ze dus vol in de zon, maar daar hebben we met deze constructie geen last van.”

Afbeelding 2

“De vraag is natuurlijk wat je doet met de overtollige energie. We doen nu testen om de PolarStores zonder netspanning te laten draaien en zien daarbij dat we samen met een accupakket tot maar liefst 90% autonoom kunnen draaien. Dit zullen we de komende tijd nog volop door gaan ontwikkelen", besluit de Operations Manager Benelux, die grote mogelijkheden ziet voor de PolarStore met panelen. “Leuk om te melden is dat we al verschillende Solar projecten hebben getest voor onder andere de Verenigde Naties. De komende tijd zal uitwijzen voor welke regio deze innovatie het meest geschikt is. Zelf zien we bijvoorbeeld veel mogelijkheden internationaal, denk aan woestijnachtige gebieden waar geen stroom voorhanden is.”

Andere interessante artikelen

Innovatieve voedselproducent ‘raaskalt’ verder

De Polarstore wordt bij Raaskal gebruikt als ultraverslijn voor onder meer broodjes, wraps en pizza’...

Bekijk dit artikel

Mobiele vriescel helpt artisanale krokettenproducent groeien

“Soms heb je daar hulp bij nodig, zeker als je op korte termijn moet schakelen. Zo kwamen we ook bij...

Bekijk dit artikel

Mobiele koelcel uitkomst voor Dalco Food voor opslag vegetarische producten tijdens verhuizing

Vegetarische en veganistische producten zijn ook in de koeltechniek belangrijke pijlers voor de toek...

Bekijk dit artikel
Offerte aanvragen