Het team van Dawsongroup bestaat uit experts dat door heel Europa koel- en vriescellen, shockvriezers en tempereercellen aan klanten verhuurt en verkoopt. Dankzij gespecialiseerde kennis spelen we in op de wensen en behoeften van een gevarieerde groep klanten die zich in verschillende sectoren bevindt. 

Op het moment dat u besluit een koel- en vriesoplossing te huren of kopen, zijn er mogelijk nog enkele vragen die u graag beantwoord ziet. U kunt vertrouwen op een weldoordacht antwoord met een passend advies. Door de jaren heen hebben heel wat vragen ons bereikt en daarvan staat hieronder een weergave. 

Staat de vraag die u heeft ten aanzien van één onze producten en dienstverlening er niet tussen, neem dan contact met ons op via de chat, per mail of per telefoon. Onze medewerkers helpen u graag op weg. 

Koelcellen

Wat is het verschil tussen een koelcel en koelcontainer?

Wie op zoek gaat naar een koeloplossing voor zijn bedrijf, stuit al gauw op verschillende opties. Zo worden er koelcellen aangeboden, maar ook koelcontainers. Het verschil tussen de twee is echter niet voor iedereen duidelijk. Wij lichten de verschillen graag toe én zetten de voor- en nadelen op een rij.

​ Bekijk zelf de verschillen tussen:

- een koelcel huren
- een koelcontainer huren​.

Verschil koelcel en koelcontainer

Een koelcel en koelcontainer hebben in de basis dezelfde functie: het gecontroleerd opslaan van kwetsbare goederen. Het temperatuurbereik loopt vaak van -25°C tot ergens tussen 8°C en 30°C. Beide koeloplossingen zijn uitgerust met o.a. een deurslot, interne verlichting, een koudegordijn en dataregistratie-apparatuur.

Het verschil tussen een koelcel en koelcontainer zit ‘m in het feit dat een koelcel bedoeld is om op één plek te staan en een standaard koelcontainer wordt ingezet voor transport over zee. Op de plaats van bestemming kan de koelcontainer ook (tijdelijk) gebruikt worden als koelcel. Een koelcontainer wordt gekoeld door middel van een aggregaat, zodat de producten ook onderweg op de juiste temperatuur blijven. Een koelcontainer is een iets eenvoudiger product en heeft minder opties dan een koelcel. Een container heeft daarom vaak een lagere huur- of koopprijs.

Wanneer is een mobiele koelcel de beste optie?

Een koelcel is voor u de beste optie wanneer u voor een langere periode behoefte heeft aan een kwalitatieve koeloplossing. Een koelcel maakt echt deel uit van uw vaste opstelling op uw werkplek. Een koelcel is de perfecte oplossing wanneer u een oplossing zoekt:

 • voor langere tijd
 • die energiezuinig is
 • met een hoge isolatiewaarde
 • met een lager geluidsniveau
 • in een afwijkend formaat
 • die voldoet aan normeringen als HACCP, GDP en BRC
 • waarmee u fifo (first in first out) kunt creëren
 • met luchtbevochtiging of -ontvochtiging

Kortom: een koelcel biedt u hoge kwaliteit en uitgebreide mogelijkheden tot het creëren van een specifieke koeloplossing op maat.

Wanneer gaat u voor een koelcontainer?

Een koelcontainer is een flexibele en mobiele oplossing. Een koelcontainer wordt vaak in gebruik genomen wanneer er bijvoorbeeld tijdelijk behoefte is aan extra koelcapaciteit. De perfecte oplossing om bijvoorbeeld seizoenspieken op te vangen. Koelcontainers worden vaak ingezet bij bijvoorbeeld evenementen en festivals en rond de kerstperiode. Maar ook wanneer uw vaste installatie plotseling uitvalt, is het huren van een koelcontainer een snelle en kostenefficiënte oplossing. Een koelcontainer is de juiste oplossing wanneer u een oplossing zoekt:

 • voor de korte termijn
 • voor transport of tijdelijke koelopslag
 • die qua prijs lager ligt dan een koelcel
 • die u flexibiliteit biedt
 • die niet aan normeringen hoeft te voldoen
 • met vaststaand formaat

Kortom: een standaard koelcontainer is een geschikte oplossing wanneer u producten wilt transporteren of opslaan waarvoor geen bepaalde kwaliteitseisen of normeringen vereist zijn.

Twijfelt u? Laat u adviseren

Zowel en koelcel als een koelcontainer kan een hele goede oplossing zijn voor uw koelbehoefte. Welke optie meer geschikt is voor uw situatie, hangt af van verschillende factoren. Twijfelt u hierover? Laat u dan adviseren door een expert. Die kan u goed begeleiden in uw keuzetraject.

Wat verbruikt een koelcel?

Het koelen of verwarmen van een apparaat of ruimte ten opzichte van de buitentemperatuur kost energie. Dat is bij een koel- en vriescel niet anders. Indien budget of milieuvriendelijkheid een rol speelt bij de aanschaf van een koelcel, kan het energieverbruik een doorslaggevende factor zijn. Hoe zit het met het energieverbruik van onze koelcellen? Wat is het verschil tussen verschillende typen koelcellen? En heeft u als gebruiker invloed op het verbruik?

Het energieverbruik van een koelcel

Voor de aanschaf of het huren van een koelcel vergelijkt u verschillende modellen met elkaar. U kijkt daarbij naar de verschillende formaten, het temperatuurbereik, eventuele extra opties en de huurmogelijkheden. Daarnaast kan het energieverbruik van belang zijn. Op de vraag wat een koelcel verbruikt is echter geen eenduidig antwoord te geven. Dit is namelijk afhankelijk van vele factoren, zoals: • Hoeveel kubieke meter inhoud heeft de koelcel of vriescel?

 • Welke isolatiewaarde hebben de wanden van de koelcel?
 • Hoe efficiënt zijn de verschillende onderdelen, zoals de motor en condensor?
 • Wat is de buitentemperatuur en hoeveel verschilt deze van de gewenste temperatuur in de koelcel?
 • Waar staat de koelmotor met condensor, hoe warm is het daar en kan de warme lucht daar goed worden afgevoerd?
 • Op welke afstand staat de koelmotor van de koelcel?
 • Wat is de temperatuur van de goederen die in de koelcel worden gebracht? Is dit warmer dan de temperatuur in de koelcel?
 • Wordt de koelcel vaak geopend en voor hoe lang?

Energiezuinigheid van verschillende koeloplossingen

De ene koelcel is de andere niet en ook het energieverbruik verschilt per type koeloplossing:

Grote versus kleine koelcel

Het koelen van een grote koelcel kost uiteraard meer energie dan het koelen van een kleine cel. Staat de koelcel niet volledig vol met producten? Dan is het mogelijk de grote koelcel op te delen in verschillende compartimenten. Dit bespaart al gauw flink op het energieverbruik; het zal echter altijd meer kWh verbruiken dan het koelen van een kleine koelcel. Het kost vanzelfsprekend meer energie om verschillende temperaturen constant te houden. Bedenk voor het aanschaffen of huren van een koelcel dus goed hoeveel capaciteit u nodig heeft. Heeft u slechts enkele weken per jaar een piek? Dan is het het overwegen waard om uw vaste opstelling klein te houden en tijdens piekperiodes een mobiele koelcel, koelcontainer of koeltent extra bij te huren.

Koelcel versus blast chiller

Een koel-/vriescel die extreem lage temperaturen moet bereiken of die in zeer korte tijd producten moet invriezen, verbruikt uiteraard meer energie dan een koelcel. Een koelcel blijft vaak stabiel op dezelfde temperatuur hangen. Ook verschilt de temperatuur in een koelcel minder met de temperatuur van de omgevingslucht dan die van een blast chiller.

Energiebesparingstips voor de koelcel gebruiker

Dawsongroup mobiele koelcellen staan bekend om hun energiezuinigheid. Toch heeft u het energieverbruik deels zelf in de hand; net als uw energieverbruik in huis. We delen graag onze energiebesparingstips met u:

Vermijd deur- en ventilatieverlies

Een belangrijke factor in het energieverbruik is het openen van de deur. Door het openen van de deur komt er warme omgevingslucht binnen, die direct zorgt voor temperatuurschommelingen in de koelcel. Zelfs in een koelcel met koudegordijn kan dit van invloed zijn. Houd de deur dus zo veel mogelijk dicht. U kunt het zich aanwennen om van tevoren na te denken over wat u uit de koelcel wilt pakken. Zo pakt u in één keer meerdere items uit de koelcel, in plaats van meerdere keren één item uit de cel te pakken.

Voorkom ijsvorming

Vocht op de producten, condensvorming door warme lucht die de koelcel binnenkomt: het kan allemaal zorgen voor ijsvorming op je installatie. Ijsvorming op de verdamper zorgt ervoor dat de warmte minder goed uit de ruimte kan worden onttrokken. Met als gevolg dat het veel meer energie kost om de koelcel op temperatuur te houden. Zien te voorkomen dus.

Pleeg regelmatig onderhoud

Het onderhouden van de koelcel voorkomt dat uw koelcel minder goed presteert. Deurverlies wordt bijvoorbeeld ook vaak veroorzaakt doordat de deur slecht afdicht door versleten deurrubbers of een beschadiging aan de deur. Maar ook een vervuilde condensor zal zorgen voor een hoger energieverbruik doordat de installatie zijn warmte niet goed kan afvoeren. Huurt u uw koelcel bij Dawsongroup? Dan bent u verzekert van 24/7 service en onderhoud aan uw koelcel.

Vermijd interne warmtebronnen

Ventilatoren, pompen en verlichting kunnen de temperatuur opvoeren in de koelcel, waardoor de installatie harder moet werken. Maar ook warme producten die in de koelcel worden geplaatst, kunnen temperatuurschommelingen veroorzaken. Door zorgvuldige samenstelling en gebruik van de installatie kan het effect van deze warmtebronnen worden geminimaliseerd.

Koelcel in slechte staat? Overweeg een nieuwe

Zoals bij alle apparatuur is ook uw koelcel onderhevig aan slijtage. Is uw huidige koelcel al flink op leeftijd, of in slechte staat? Dan is het wellicht interessanter om een nieuw(er) model te overwegen, dan om uw oude koelcel te repareren.

Ook bij koelcellen gaat de techniek vooruit. Nieuwe modellen worden geproduceerd volgens de nieuwste technieken en zijn vaak energiezuiniger dan oude modellen. Bent u benieuwd of het aanschaffen van een nieuw(er) model voor u interessant is? Neem dan contact op met onze experts voor advies.

Er zijn geen resultaten gevonden op uw zoekwoord.

Bekijk alle veelgestelde vragen

Kunnen we u ontzorgen in uw behoefte naar koel- en vriesoplossingen?

Welke koeling past het best bij uw situatie?

Welke (mobiele) oplossing past het best bij mijn unieke situatie?

Welke koeling past het best bij uw situatie?

Ben je nog onbekend met termen als: shockvriezer, tempereercel of koeloplegger maar wel op zoek naar een oplossing om jouw goederen koel of warm te houden? Gebruik dan onze keuzehulp zodat je alle rust alle oplossingen kunt vergelijken. Doe de zelftest en ontdek stap voor stap welke oplossing het beste past bij jouw situatie.

Offerte aanvragen