Wat is het verschil tussen een koelcel en koelcontainer?

Wie op zoek gaat naar een koeloplossing voor zijn bedrijf, stuit al gauw op verschillende opties. Zo worden er koelcellen aangeboden, maar ook koelcontainers. Het verschil tussen de twee is echter niet voor iedereen duidelijk. Wij lichten de verschillen graag toe én zetten de voor- en nadelen op een rij.

​ Bekijk zelf de verschillen tussen:

- een koelcel huren
- een koelcontainer huren​.

Verschil koelcel en koelcontainer

Een koelcel en koelcontainer hebben in de basis dezelfde functie: het gecontroleerd opslaan van kwetsbare goederen. Het temperatuurbereik loopt vaak van -25°C tot ergens tussen 8°C en 30°C. Beide koeloplossingen zijn uitgerust met o.a. een deurslot, interne verlichting, een koudegordijn en dataregistratie-apparatuur.

Het verschil tussen een koelcel en koelcontainer zit ‘m in het feit dat een koelcel bedoeld is om op één plek te staan en een standaard koelcontainer wordt ingezet voor transport over zee. Op de plaats van bestemming kan de koelcontainer ook (tijdelijk) gebruikt worden als koelcel. Een koelcontainer wordt gekoeld door middel van een aggregaat, zodat de producten ook onderweg op de juiste temperatuur blijven. Een koelcontainer is een iets eenvoudiger product en heeft minder opties dan een koelcel. Een container heeft daarom vaak een lagere huur- of koopprijs.

Wanneer is een mobiele koelcel de beste optie?

Een koelcel is voor u de beste optie wanneer u voor een langere periode behoefte heeft aan een kwalitatieve koeloplossing. Een koelcel maakt echt deel uit van uw vaste opstelling op uw werkplek. Een koelcel is de perfecte oplossing wanneer u een oplossing zoekt:

 • voor langere tijd
 • die energiezuinig is
 • met een hoge isolatiewaarde
 • met een lager geluidsniveau
 • in een afwijkend formaat
 • die voldoet aan normeringen als HACCP, GDP en BRC
 • waarmee u fifo (first in first out) kunt creëren
 • met luchtbevochtiging of -ontvochtiging

Kortom: een koelcel biedt u hoge kwaliteit en uitgebreide mogelijkheden tot het creëren van een specifieke koeloplossing op maat.

Wanneer gaat u voor een koelcontainer?

Een koelcontainer is een flexibele en mobiele oplossing. Een koelcontainer wordt vaak in gebruik genomen wanneer er bijvoorbeeld tijdelijk behoefte is aan extra koelcapaciteit. De perfecte oplossing om bijvoorbeeld seizoenspieken op te vangen. Koelcontainers worden vaak ingezet bij bijvoorbeeld evenementen en festivals en rond de kerstperiode. Maar ook wanneer uw vaste installatie plotseling uitvalt, is het huren van een koelcontainer een snelle en kostenefficiënte oplossing. Een koelcontainer is de juiste oplossing wanneer u een oplossing zoekt:

 • voor de korte termijn
 • voor transport of tijdelijke koelopslag
 • die qua prijs lager ligt dan een koelcel
 • die u flexibiliteit biedt
 • die niet aan normeringen hoeft te voldoen
 • met vaststaand formaat

Kortom: een standaard koelcontainer is een geschikte oplossing wanneer u producten wilt transporteren of opslaan waarvoor geen bepaalde kwaliteitseisen of normeringen vereist zijn.

Twijfelt u? Laat u adviseren

Zowel en koelcel als een koelcontainer kan een hele goede oplossing zijn voor uw koelbehoefte. Welke optie meer geschikt is voor uw situatie, hangt af van verschillende factoren. Twijfelt u hierover? Laat u dan adviseren door een expert. Die kan u goed begeleiden in uw keuzetraject.

Gerelateerde artikelen

Wat verbruikt een koelcel?

Gerelateerde producten

Welke koeling past het best bij uw situatie?

Welke (mobiele) oplossing past het best bij mijn unieke situatie?

Welke koeling past het best bij uw situatie?

Ben je nog onbekend met termen als: shockvriezer, tempereercel of koeloplegger maar wel op zoek naar een oplossing om jouw goederen koel of warm te houden? Gebruik dan onze keuzehulp zodat je alle rust alle oplossingen kunt vergelijken. Doe de zelftest en ontdek stap voor stap welke oplossing het beste past bij jouw situatie.

Offerte aanvragen