Wat verbruikt een koelcel?
Het koelen of verwarmen van een apparaat of ruimte ten opzichte van de buitentemperatuur kost energie. Dat is bij een koel- en vriescel niet anders. Indien budget of milieuvriendelijkheid een rol speelt bij de aanschaf van een koelcel, kan het energieverbruik een doorslaggevende factor zijn. Hoe zit het met het energieverbruik van onze koelcellen? Wat is het verschil tussen verschillende typen koelcellen? En heeft u als gebruiker invloed op het verbruik?
Het energieverbruik van een koelcel
Voor de aanschaf of het huren van een koelcel vergelijkt u verschillende modellen met elkaar. U kijkt daarbij naar de verschillende formaten, het temperatuurbereik, eventuele extra opties en de huurmogelijkheden. Daarnaast kan het energieverbruik van belang zijn. Op de vraag wat een koelcel verbruikt is echter geen eenduidig antwoord te geven. Dit is namelijk afhankelijk van vele factoren, zoals: • Hoeveel kubieke meter inhoud heeft de koelcel of vriescel?
- Welke isolatiewaarde hebben de wanden van de koelcel?
- Hoe efficiënt zijn de verschillende onderdelen, zoals de motor en condensor?
- Wat is de buitentemperatuur en hoeveel verschilt deze van de gewenste temperatuur in de koelcel?
- Waar staat de koelmotor met condensor, hoe warm is het daar en kan de warme lucht daar goed worden afgevoerd?
- Op welke afstand staat de koelmotor van de koelcel?
- Wat is de temperatuur van de goederen die in de koelcel worden gebracht? Is dit warmer dan de temperatuur in de koelcel?
- Wordt de koelcel vaak geopend en voor hoe lang?
Energiezuinigheid van verschillende koeloplossingen
De ene koelcel is de andere niet en ook het energieverbruik verschilt per type koeloplossing:
Grote versus kleine koelcel
Het koelen van een grote koelcel kost uiteraard meer energie dan het koelen van een kleine cel. Staat de koelcel niet volledig vol met producten? Dan is het mogelijk de grote koelcel op te delen in verschillende compartimenten. Dit bespaart al gauw flink op het energieverbruik; het zal echter altijd meer kWh verbruiken dan het koelen van een kleine koelcel. Het kost vanzelfsprekend meer energie om verschillende temperaturen constant te houden. Bedenk voor het aanschaffen of huren van een koelcel dus goed hoeveel capaciteit u nodig heeft. Heeft u slechts enkele weken per jaar een piek? Dan is het het overwegen waard om uw vaste opstelling klein te houden en tijdens piekperiodes een mobiele koelcel, koelcontainer of koeltent extra bij te huren.
Koelcel versus blast chiller
Een koel-/vriescel die extreem lage temperaturen moet bereiken of die in zeer korte tijd producten moet invriezen, verbruikt uiteraard meer energie dan een koelcel. Een koelcel blijft vaak stabiel op dezelfde temperatuur hangen. Ook verschilt de temperatuur in een koelcel minder met de temperatuur van de omgevingslucht dan die van een blast chiller.
Energiebesparingstips voor de koelcel gebruiker
Dawsongroup mobiele koelcellen staan bekend om hun energiezuinigheid. Toch heeft u het energieverbruik deels zelf in de hand; net als uw energieverbruik in huis. We delen graag onze energiebesparingstips met u:
Vermijd deur- en ventilatieverlies
Een belangrijke factor in het energieverbruik is het openen van de deur. Door het openen van de deur komt er warme omgevingslucht binnen, die direct zorgt voor temperatuurschommelingen in de koelcel. Zelfs in een koelcel met koudegordijn kan dit van invloed zijn. Houd de deur dus zo veel mogelijk dicht. U kunt het zich aanwennen om van tevoren na te denken over wat u uit de koelcel wilt pakken. Zo pakt u in één keer meerdere items uit de koelcel, in plaats van meerdere keren één item uit de cel te pakken.
Voorkom ijsvorming
Vocht op de producten, condensvorming door warme lucht die de koelcel binnenkomt: het kan allemaal zorgen voor ijsvorming op je installatie. Ijsvorming op de verdamper zorgt ervoor dat de warmte minder goed uit de ruimte kan worden onttrokken. Met als gevolg dat het veel meer energie kost om de koelcel op temperatuur te houden. Zien te voorkomen dus.
Pleeg regelmatig onderhoud
Het onderhouden van de koelcel voorkomt dat uw koelcel minder goed presteert. Deurverlies wordt bijvoorbeeld ook vaak veroorzaakt doordat de deur slecht afdicht door versleten deurrubbers of een beschadiging aan de deur. Maar ook een vervuilde condensor zal zorgen voor een hoger energieverbruik doordat de installatie zijn warmte niet goed kan afvoeren. Huurt u uw koelcel bij Dawsongroup? Dan bent u verzekert van 24/7 service en onderhoud aan uw koelcel.
Vermijd interne warmtebronnen
Ventilatoren, pompen en verlichting kunnen de temperatuur opvoeren in de koelcel, waardoor de installatie harder moet werken. Maar ook warme producten die in de koelcel worden geplaatst, kunnen temperatuurschommelingen veroorzaken. Door zorgvuldige samenstelling en gebruik van de installatie kan het effect van deze warmtebronnen worden geminimaliseerd.
Koelcel in slechte staat? Overweeg een nieuwe
Zoals bij alle apparatuur is ook uw koelcel onderhevig aan slijtage. Is uw huidige koelcel al flink op leeftijd, of in slechte staat? Dan is het wellicht interessanter om een nieuw(er) model te overwegen, dan om uw oude koelcel te repareren.
Ook bij koelcellen gaat de techniek vooruit. Nieuwe modellen worden geproduceerd volgens de nieuwste technieken en zijn vaak energiezuiniger dan oude modellen. Bent u benieuwd of het aanschaffen van een nieuw(er) model voor u interessant is? Neem dan contact op met onze experts voor advies.
Gerelateerde artikelen
Wat is het verschil tussen een koelcel en koelcontainer?
Welke (mobiele) oplossing past het best bij mijn unieke situatie?
Ben je nog onbekend met termen als: shockvriezer, tempereercel of koeloplegger maar wel op zoek naar een oplossing om jouw goederen koel of warm te houden? Gebruik dan onze keuzehulp zodat je alle rust alle oplossingen kunt vergelijken. Doe de zelftest en ontdek stap voor stap welke oplossing het beste past bij jouw situatie.