Creatieve initiatieven om verspilling tegen te gaan door de impact van het coronavirus

Het coronavirus heeft een grote impact op de verwerking, transport, op- en overslag processen binnen de geconditioneerde supply chain in de Benelux. Dit vraagt om creatieve oplossingen en initiatieven om de distributie draaiende te houden maar ook verspilling tegen te gaan.  

Bloemen en planten

Een initiatief is bijvoorbeeld de #flowerboostchallenge. Door het sluiten van landgrenzen en het verzoek tot binnenblijven hebben bloementelers het zwaar. Om verspilling tegen te gaan en nog enigszins wat verdiensten te generen is de #flowerboostchallenge ontstaan. Het idee van de challenge is dat bedrijven en particulieren een bloementje kopen voor werknemers, collega’s, partner, familie en vrienden en vervolgens een ander nomineren dit ook te doen. Op deze manier krijgt de bloemensector toch een kleine boost. 


Levensmiddelen

Als er een industrie is waar de gevolgen van het coronavirus spectaculair uiteenlopen is dat wel binnen de voedselketen. Enerzijds werken toeleveranciers van supermarkten zich een slag in de rondte en draaien ze ongekende productie en transportaantallen om supermarkten te bevoorraden. Anderzijds zitten toeleveranciers van o.a. horecagelegenheden, scholen en sportverenigingen zonder werk en met een overschot aan producten. In alle gevallen wordt er een groot beroep gedaan op de creativiteit en flexibiliteit van de ondernemers en medewerkers. Zo werken kantoormedewerkers mee in het magazijn en worden chauffeurs van het ene transportbedrijf ingezet bij het andere transportbedrijf.

Bijvoorbeeld één van onze klanten; Bezorgeloos. Eigenaar Norbert en zijn team transporteren normaal gesproken zware ladingen met staal en beton. Al hoewel de bouwsector met beperkte capaciteit doorgaat merkt Norbert toch een terugloop in het aantal transporten. Nu zet Norbert zich samen met zijn team in binnen de voedselketen. ’s Morgens laden zij AGF-handel op de veiling en lossen dit bij grote distributiecentra in België. Neem gerust contact met Dawsongroup op als u gebruik wilt maken Norbert en zijn team. 

Ook zijn er verschillende initiatieven opgezet om voedselverspilling tegen te gaan. Zo zijn er bijvoorbeeld honderden kilo’s mandarijnen, appels, peren, diverse groenten, maar ook zuivelproducten en vleeswaren verzameld door het initiatief: Food rescue center Amsterdam. Deze voedingsmiddelen waren bestemd voor horecagelegenheden en andere cateraars die hier door de getroffen maatregelen geen of beperkt gebruik van kunnen maken. Het team van het Food rescue center stelt voedselpakketten samen en verkoopt deze voor een gereduceerde prijs. 

Daarnaast is de levering van schoolfruit gestopt door het sluiten van scholen. Om voedselverspilling tegen te gaan is het prachtige initiatieven ontstaan om paletten fruit, bestemd voor scholen af te leveren bij voedselbanken door het hele land.

Dawsongroup

Ook wij bij Dawsongroup doen er alles aan een bijdrage te leveren in de huidige tijd. Zo stellen wij onze koelopleggers en mobiele koel-vriescellen beschikbaar voor ondernemers binnen de vitale processen. Dit is ons werk en we denken graag met u mee in oplossingen. We ontzorgen onze klanten waar mogelijk en zijn gewend ad-hoc te reageren op uw behoeften. Ook kunnen onze mobiele diepvriescellen of koel-vriespleggers worden gebruikt om voedsel te bewaren en zo verspilling tegen te gaan. Neem gerust contact met ons op over de mogelijkheden. Wij denken graag met u mee!

 

 

Andere interessante artikelen

Innovatieve voedselproducent ‘raaskalt’ verder

De Polarstore wordt bij Raaskal gebruikt als ultraverslijn voor onder meer broodjes, wraps en pizza’...

Bekijk dit artikel

Mobiele vriescel helpt artisanale krokettenproducent groeien

“Soms heb je daar hulp bij nodig, zeker als je op korte termijn moet schakelen. Zo kwamen we ook bij...

Bekijk dit artikel

Mobiele koelcel uitkomst voor Dalco Food voor opslag vegetarische producten tijdens verhuizing

Vegetarische en veganistische producten zijn ook in de koeltechniek belangrijke pijlers voor de toek...

Bekijk dit artikel
Offerte aanvragen