Klimaatcel biedt uitkomst om piekperiode in varenplantenopkweek bij Vitro Plus op te vangen

Vanuit het Zeeuwse Burgh-Haamstede richt Vitro Plus zich op het produceren van varens. De varenproducent heeft hiervoor een moderne meerlaagse kweekfabriek ontwikkeld. In totaal heeft Vitro Plus 150 commerciële soorten in het assortiment, zowel tropische varens als buitenvarens. Het streven is om aan beide categorieën elk jaar een aantal noviteiten toe te voegen. Afgelopen jaar werden er bijna 35 miljoen varens geproduceerd en voor dit jaar wordt een verdere groei naar 40 miljoen varens verwacht. Hiermee is het bedrijf wereldwijd marktleider op het gebied van bijzonder uitgangsmateriaal.


In Burgh-Haamstede staat het laboratorium en de kweekruimte opgesteld, een technisch hoogstandje, waarin er jaarlijks vele miljoenen varens uit weefselkweek en sporen  worden geproduceerd. "Wij kweken onze varens op in een door Vitro Plus ontwikkelt gesloten teeltsysteem waardoor we ook relatief snel en eenvoudig in de cel van Dawson kunnen kweken. Binnen de weefselkweekvermeerdering is het gebruikelijk om onder kunstlicht te kweken, maar is Vitro Plus de eerste geweest die varens onder de meer efficiënte LED-belichting is gaan opkweken.  Door de manier waarop wij onze varens kweken en uitleveren blijven ze in uitermate goede conditie tijdens het transport en kunnen onze klanten relatief eenvoudig hun planten manueel of automatisch in de kas verspenen vertelt sales manager Vincent van Vuuren.

Vitro Plus levert haar varens in maar liefst 40 landen, met Australië, Amerika, Canada, Nederland en Europa als belangrijkste markten. "Wij staan helemaal vooraan in de keten en verkopen ons uitgangsmateriaal hoofdzakelijk aan kwekers. Dat zijn deels telers die er grotere pluggen van maken en dit aan de oppotters verkopen, maar ook aan kwekers die dit van A tot Z in eigen beheer regelen", vertelt Vincent. Hoewel de opkweekcapaciteit per m3 wel 20-30 keer hoger dan in een traditionele kas, kon Vitro Plus de vraag naar haar varens bijna niet bijbenen. "De groene plantentrend zet zich voort. Zeker toen mensen door Corona veel thuis kwamen te zitten en te werken, heeft dat voor onze verkopen algemeen veel invloed gehad. Naast de groene planten trend werd er ook door corona meer geld besteed aan de aanschaf van planten om het zo thuis gezellig te maken."

Reden voor het bedrijf om bij Dawsongroup aan te kloppen voor een klimaatcel om het tekort aan opkweekruimte in de vijftien weken durende piekperiode op te vangen. Vitro Plus had in het verleden al een klimaatcel van Dawsongroup overgenomen en het afgelopen jaar kwamen daar nog twee grote units bij. "In onze teelt zijn de condities enorm belangrijk en in de cel van Dawson kunnen we onder andere werken met UV, steriele lucht, goede temperatuurbeheersing en is er in de cel een speciale koelunit voorzien voor Vitro Plus", vertelt Vincent. Daarbij is het gebruiksgemak groot. Ze zijn nagenoeg plug-and-play. Je rijdt de teeltkarren erin en kunt zo aan de slag! Dawsongroup had dit binnen hele korte tijd geregeld en daar zijn we dan ook dik tevreden mee." 

Het laatst gehuurde model betreft de extra lange en hoge SB44- high roof, zodat Vitro Plus de unit met de speciale teeltkarren optimaal kan beladen. Het volledige klimaat is via een Cloud-omgeving te monitoren. De unit kent een lichtschakeling met regelaar en schakelkast en air socks voor een gelijkmatige luchtverdeling. Ook wordt er voorzien in verse luchttoevoer. "Onder normale omstandigheden hebben we voldoende kweekruimte, maar we hadden in de piek behoefte aan extra capaciteit. In de cel kunnen we in onze piekperiode drie teeltrondes kwijt met elke ronde in totaal 20 Led-karren. Elke kar bevat 15 teeltlagen met elk 240 trays die goed zijn voor iets meer dan 600.000 planten per teeltcyclus en bijna 2 miljoen planten in totaal die in de cel van de Dawsongroup kunnen worden gekweekt. We krijgen er dus met zo'n klimaatcel een behoorlijke capaciteit bij en daarmee is het voor ons een ideale oplossing", besluit Vincent.

Andere interessante artikelen

Innovatieve voedselproducent ‘raaskalt’ verder

De Polarstore wordt bij Raaskal gebruikt als ultraverslijn voor onder meer broodjes, wraps en pizza’...

Bekijk dit artikel

Mobiele vriescel helpt artisanale krokettenproducent groeien

“Soms heb je daar hulp bij nodig, zeker als je op korte termijn moet schakelen. Zo kwamen we ook bij...

Bekijk dit artikel

Mobiele koelcel uitkomst voor Dalco Food voor opslag vegetarische producten tijdens verhuizing

Vegetarische en veganistische producten zijn ook in de koeltechniek belangrijke pijlers voor de toek...

Bekijk dit artikel
Offerte aanvragen