Logistieke koelketen maakt zich op voor transport en opslag coronavaccin

Hoewel het nog onzeker is wanneer het eerste coronavaccin gereed is, bereiden logistieke dienstverleners zich momenteel voor om transport en opslag van het vaccin mogelijk te maken. Elpro en Dawongroup geven een inkijkje hoe ze zich vanuit hun expertise voorbereiden op het transport en de opslag van het vaccin.

“Bij ons staat de telefoon roodgloeiend. Dit wordt de grootste logistieke operatie in de geschiedenis”, vertelt Evert Alink, Business Development manager van Elpro, een van oorsprong Zwitsers bedrijf dat dataloggers levert voor de pharma-industrie. “Inmiddels is de race om het coronavaccin naar de finish in volle gang en gaan meerdere vaccins de laatste testfase in. Twee grote fabrikanten hebben een vaccin. Nu onderzocht is dat deze vaccins veilig en effectief zijn, moet er volgens protocol een temperatuurstudie worden uitgevoerd, alleen ontbreekt hiervoor de tijd. Maar het is in ieders  belang dat het vaccin liever vandaag dan morgen op de markt komt, dus daar moeten we ons op aanpassen."

5 miljard mensen voorzien 
Voor één van de vaccins zou een temperatuur van -80 graden Celsius noodzakelijk zijn. “Normaal wordt die temperatuurrange alleen toegepast bij kankermedicijnen op basis van biologicals, ofwel is het echt een niche-markt. Alleen moeten er nu 5 miljard mensen mee voorzien worden! En dat waarschijnlijk ook nog eens twee keer als booster”, weet Evert. “Logistiek gezien wordt dit een enorme uitdaging. Bij andere vaccins wordt gesproken over een opslagtemperatuur van -20 graden of zelfs een temperatuur tussen de 2 en 8 graden Celsius. Dat zou de logistieke operatie overigens een stuk minder complex maken.” 

“Wanneer de vaccins op -80 graden moeten worden gehouden, dan is er veel droogijs nodig. De CO2 om droogijs te maken is er niet, net zo min als er voldoende verpakkingen voor het droogijs zijn. Bovendien is er een tekort aan vrachtvliegtuigen om de vaccins binnen afzienbare tijd gedistribueerd te krijgen. Bovendien hebben leveranciers van vriezers een bepaalde productiecapaciteit. Je loopt er nu ook tegenaan dat die levertijden omhoog gaan. Die investeringen zijn enorm. In de pharma-sector moet je tot de vierkante centimeter nauwkeurig kunnen bewijzen hoe een vriezer zich gedraagt. Het gaat tenslotte om onze gezondheid en dus is maximale kwaliteitscontrole echt een vereiste.”

Koelketen zo sterk als de zwakste schakel
Een partij die zich ook voorbereidt op de koelketen van de vaccin is Dawsongroup, een gerenommeerd bedrijf met al meer dan 80 jaar ervaring in het koel- en vriestransport. “Het transport van vaccins door diverse partijen, de distributie naar de uitvoerenden en het beheer van de vaccins door uitvoerenden tot het moment van toedienen, vormen onderdelen van deze kwaliteitsketen, die als geheel zo sterk is als zijn zwakste schakel”, vertelt Rick Heijnen van Dawsongroup Benelux.

“Wij leveren sinds jaar en dag kwalitatieve oplossingen binnen de high-care farmaceutische industrie. Zo worden onze GDP-gecertificeerde trailers ingezet om kostbare goederen van producten te vervoeren en onze mobiele koel- en vriescellen kunnen flexibel ingezet worden op locatie om tijdelijk deze producten te stockeren. We zijn daarmee niet alleen een leverancier van koel-vriestrailers en cellen, maar tevens een kennispartner.”

Mapping
De GDP-norm schrijft voor dat alle bedrijven die langer dan 72 uur medicijnen opslaan of vervoeren in het bezit moeten zijn van een groothandelsvergunning. Een belangrijk onderdeel van deze vergunning is dat alle geconditioneerde ruimtes, voertuigen en andere transportmiddelen, zoals containers en koelboxen, aantoonbaar gevalideerd moeten zijn. Na de validatie is het daarnaast van belang dat de temperatuur permanent gemonitord en beheerst wordt. Hiermee borgen we een bepaald kwaliteitsniveau, zodat de productkwaliteit van farmaceutische producten gehandhaafd blijft gedurende het distributieproces.”

“Hierbij is het dus belangrijk dat onze klanten met kleine moeite de maximale controle kunnen uitoefenen op hun koelketen.  Daarom worden onze trailers en koelcellen gekalibreerd en gemapt, voordat deze in gebruik worden genomen. Indien een temperatuurrange van 2°C tot 8°C noodzakelijk is, kunnen wij onze units zo instellen dat de onder- en bovenwaarde nooit bereikt worden. Dit doen we door het slim afstellen van onze setpoints en alarmsystemen, in combinatie met het eenvoudig monitoren door middel van online inleesmogelijkheden en SMS-meldingen, waardoor de gewenste temperatuur ten allen tijde behouden blijft in de units. Daarnaast bieden wij ook de mogelijkheid om onze opslagcellen uit te rusten met een dubbele koelinstallatie die als back-up fungeert, in geval van calamiteiten.” 

“De hoogwaardige koeloplossingen van Dawsongroup zijn speciaal afgestemd op de behoeftes van de farmacie. Met onze boxen en trailers zijn we daarom maximaal voorbereid op de opslag van vaccins. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek”, besluit Rick.

Bekijk ook onze Farmacie branchepagina

Vraag een offerte aan of neem contact met ons op voor meer informatie of een vrijblijvend consult: 

NL: +31 (0)10 495 29 55
info@dawsongroup.nl

BE: +32 (0)78 15 16 05
info@dawsongroup.be Andere interessante artikelen

Innovatieve voedselproducent ‘raaskalt’ verder

De Polarstore wordt bij Raaskal gebruikt als ultraverslijn voor onder meer broodjes, wraps en pizza’...

Bekijk dit artikel

Mobiele vriescel helpt artisanale krokettenproducent groeien

“Soms heb je daar hulp bij nodig, zeker als je op korte termijn moet schakelen. Zo kwamen we ook bij...

Bekijk dit artikel

Mobiele koelcel uitkomst voor Dalco Food voor opslag vegetarische producten tijdens verhuizing

Vegetarische en veganistische producten zijn ook in de koeltechniek belangrijke pijlers voor de toek...

Bekijk dit artikel
Offerte aanvragen