“Monitoring farma-transport is geen sinecure”

Een juiste temperatuur bij het medicijnentransport is letterlijk van levensbelang. Niet voor niets zijn de eisen streng en dienen leveranciers gestandaardiseerde protocollen strikt na te leven en te rapporteren. Een bedrijf wat hier haar specialisme van heeft gemaakt is het van oorsprong Zwitserse bedrijf Elpro. Het bedrijf levert dataloggers, voorziet in monitoring en onderwerpt warehouses en trailers aan temperature mappings. Zo ook bij de koel- en vriestrailers van verhuurmaatschappij Dawsongroup die worden ingezet in het farma-transport. Evert Alink, Business Development manager van Elpro vertelt wat daar allemaal bij komt kijken.

“Als medicijnenleverancier moet je er zeker van zijn dat de medicijnen op de juiste wijze en temperatuur zijn vervoerd. Dat is geen sinecure. Als er fouten plaatsvinden, heeft dat namelijk vaak ook direct diepgaande gevolgen. Daarom moet je te allen tijde kunnen bewijzen hoe de producten zijn vervoerd. Dat doen we met onze dataloggers. Deze zijn specifiek ontworpen voor de farma-industrie en ook volgens die eisen gevalideerd en gekalibreerd. Dat brengt de nodige documentatie met zich mee”, vertelt Evert.

Een andere tak van sport van Elpro vormt de monitoring in de warehouses waar de medicijnen worden opgeslagen. “Onze klanten willen ieder moment van de dag weten wat de temperatuur van de opgeslagen producten is en moeten waar nodig direct kunnen ingrijpen. Ze willen exact weten hoe het warehouse zich gedraagt en waar het warm of koud wordt. Daarom lezen wij een compleet warehouse uit, ongeacht de grootte”, vertelt Evert. “Dit doen we voor multinationals in de farma-industrie, maar op dezelfde wijze voor een kleinere groothandel. De één doet dit uit oogpunt van volledige efficiency, een ander uit kostenbesparing.”

Zwakke punten bovenkrijgen

Voor Dawsongroup heeft Elpro de mapping van de opleggers verzorgt. “Het waren hele warme dagen, dus we hadden ongeveer de minst ideale omstandigheden”, lacht John. “Maar gelukkig is het allemaal goed verlopen. Een trailer of warehouse beoordelen we op wel twintig tot dertig punten, waarbij je natuurlijk de zwakke plekken voor de klant naar boven wilt krijgen. We doen dit audit-proof. Dat betekent dat als een klant niet door de audit komt, hij zijn geld terugkrijgt. We werken daarbij volgens een gestandaardiseerd protocol, waar alle organisaties wereldwijd aan moeten voldoen.”

Dat het belang van deze monitoring groot is, illustreert Evert met het volgende voorbeeld: “Ik heb een klant die vanuit duizenden kilo’s schapenvet een paar honderd gram van een bepaald hormoon nodig heeft om een specifiek medicijn te ontwikkelen. Deze worden gemaakt in Nederland en verwerkt in India. Ik kan je verzekeren dat met zo’n zending wel een aantal dataloggers meegaan. Kleine foutjes kun je je echt niet veroorloven. In de huidige tijd met het Corona-virus waarbij grenzen gesloten worden en de supply chain direct in de problemen komt, is bewijsmateriaal namelijk cruciaal.”

Iedere logger een kallibratierapport 

 “Tien jaar geleden zagen wij al aankomen dat de supply chain enorm robuust is als het goed gaat, maar tegelijkertijd zwak als het misgaat. Vandaar dat we sterk inzetten op een uitvoerige, veelal geautomatiseerde rapportage. Iedere logger heeft bijvoorbeeld weer zijn eigen kallibratierapport. Per ‘alarm’ moet er vervolgens een corrective and preventive action plan’ worden geschreven.”

De samenwerking met Dawsongroup liep al langer vanuit het Britse hoofdkantoor en dit jaar kreeg Elpro ook het verzoek om de trailers voor het Nederlandse bedrijf te ‘mappen’. “Opvallend vond ik hoe betrokken de jongens van Dawsongroup bij het proces waren. Ze gaan echt door ruiten om hun klanten een superservice te leveren. Ze hebben heel regelmatig gebeld en vragen gesteld om hun klanten weer zo goed en snel mogelijk te helpen. Daarbij viel me op hoe ver ze gaan in de verantwoordelijkheid die ze willen nemen als koeltrailerverhuurder.”

Andere interessante artikelen

Innovatieve voedselproducent ‘raaskalt’ verder

De Polarstore wordt bij Raaskal gebruikt als ultraverslijn voor onder meer broodjes, wraps en pizza’...

Bekijk dit artikel

Mobiele vriescel helpt artisanale krokettenproducent groeien

“Soms heb je daar hulp bij nodig, zeker als je op korte termijn moet schakelen. Zo kwamen we ook bij...

Bekijk dit artikel

Mobiele koelcel uitkomst voor Dalco Food voor opslag vegetarische producten tijdens verhuizing

Vegetarische en veganistische producten zijn ook in de koeltechniek belangrijke pijlers voor de toek...

Bekijk dit artikel
Offerte aanvragen