5 tips om kwaliteit te waarborgen in food opslag

Werkt u in de food sector, dan weet u dat u aan steeds meer eisen moet voldoen. Bederf en besmetting liggen op de loer en de overheid moet zorgen dat producten veilig zijn. Wetten en regels worden daarom regelmatig aangescherpt. Hoe waarborgt u de kwaliteit in uw food opslag? Wij helpen u graag een handje met deze 5 praktische tips.

Internationale wetgeving: BRC Global Standards

In de food sector hebben we te maken met het British Retail Consortium (BRC). Dit instituut houdt zich bezig met voedselveiligheid en is verantwoordelijk voor een internationale food standaard. Hierin zijn onder andere de HACCP richtlijnen opgenomen.

Wat zijn de HACCP richtlijnen?

HACCP is een voedselveiligheidssysteem. Het is geen simpele handleiding die vertelt hoe u om moet gaan met voedsel. HACCP is een systeem met 7 kernpunten, waarbij de focus ligt op het benoemen en voorkomen van risico’s. Dit betekent dat u een HACCP-plan moet hebben. Deze 5 praktische tips helpen u de kwaliteit te waarborgen en de risico’s te vermijden.

Tip 1: Maak iemand verantwoordelijk voor kwaliteit

Kwaliteitsmanagement is een belangrijke taak waar voldoende aandacht voor nodig is. Vooral grote bedrijven kennen vaak veel en uitgebreide processen. Het is dan belangrijk dat iemand overzicht houdt en de kwaliteit bewaakt. Ook in kleine bedrijven is het belangrijk om iemand aan te wijzen die verantwoordelijk is voor het kwaliteitsmanagement. Zorg dat deze ‘kwaliteitsmanager’ naar duidelijke targets kan toewerken.

Tip 2: Zorg dat uw opslag gemakkelijk te reinigen is

De plek waar u uw voedsel opslaat moet in eerste instantie hygiënisch zijn. Uiteraard kiest u voor een schone plek voor voedselopslag, maar heeft u ook gedacht aan de schoonmaak? Een ruimte raakt vanzelf vervuild door logistiek en werkende mensen. Zorg daarom dat uw opslag gemakkelijk te reinigen is. Hiermee waarborgt u niet alleen de kwaliteit, maar bespaart u ook schoonmaakkosten. 

Tip 3: Gebruik data registratie apparatuur

Met data registratie apparatuur weet u altijd wat er gebeurd op de plek waar uw levensmiddelen liggen opgeslagen. Zelfs op afstand. Zo kunt u de temperatuur en luchtvochtigheid in de gaten houden en bent u verzekerd van de beste kwaliteit. Ook krijgt u inzicht in andere waardevolle data. Hoe lang staan de deuren bijvoorbeeld open? Met deze informatie kunt u processen efficiënter inrichten.

Tip 4: Zorg voor constante controle

De HACCP richtlijnen zetten het centraal: doe er alles aan om risico’s te beperken! Bedenk vooraf wat er fout kan gaan. De temperatuur kan stijgen of dalen, een personeelslid kan zichzelf insluiten of de stroom kan uitvallen. Met data registratie apparatuur krijgt u inzicht in de data, maar in noodsituaties wilt u graag eerder een waarschuwing ontvangen. Zorg daarom voor goede alarmering bij risicovolle situaties. Zo houdt u alles onder controle.

Tip 5: Regel de luchtvochtigheid

Niet alleen de temperatuur, maar ook de luchtvochtigheid heeft veel invloed op de staat van voedsel. Wilt u voedsel altijd onder de meest ideale omstandigheden bewaren? Kies dan voor een opslag waarbij u de temperatuur én de luchtvochtigheid zelf kan regelen. Zo voorkomt u bederf en bent u verzekerd van de allerbeste kwaliteit.

Koel- / vriesopslag volgens de HACCP richtlijnen?

Zoekt u koel- en vriescellen die volledig voldoen aan de HACCP richtlijnen? Dan bent u bij Dawsongroup aan het juiste adres. Wij zijn marktleider op het gebied van gekoelde opslag in de food sector en helpen u graag verder. Lees meer interessante artikelen op ons blogs of neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.

Andere interessante artikelen

Innovatieve voedselproducent ‘raaskalt’ verder

De Polarstore wordt bij Raaskal gebruikt als ultraverslijn voor onder meer broodjes, wraps en pizza’...

Bekijk dit artikel

Mobiele vriescel helpt artisanale krokettenproducent groeien

“Soms heb je daar hulp bij nodig, zeker als je op korte termijn moet schakelen. Zo kwamen we ook bij...

Bekijk dit artikel

Mobiele koelcel uitkomst voor Dalco Food voor opslag vegetarische producten tijdens verhuizing

Vegetarische en veganistische producten zijn ook in de koeltechniek belangrijke pijlers voor de toek...

Bekijk dit artikel
Offerte aanvragen